5 tips voor het vinden van de ideale coach!

Gepubliceerd op 1 juli 2018 om 00:01

Coaches, je lijkt er tegenwoordig bijna niet aan te ontkomen. Ze kunnen ontzettend waardevol zijn, en je sprongen vooruit helpen. Maar weet je nu wat een goede coach is voor jou? Welke sleutel heb jij nodig op dit moment? Want met de juiste sleutel kun je heel gemakkelijk een nieuwe deur openen. Maar een sleutel die niet past, is nutteloos…

Lifestyle coach, Persoonlijke coach, Natuurcoach, loopbaancoach. Er zijn veel verschillende coaches. Sterker nog, coach is een vrij beroep. Iedereen mag zich zomaar coach noemen, zonder enige achtergrond. Vaak hebben coaches echter wel iets van een opleiding of cursus gevolgd, variërend van 1 dag tot meerdere jaren. Maar de opleiding alleen maakt niet het verschil tussen de ene en de andere coach. Hoe vind je in deze tijd, waarbij 5-sterren-beoordelingen en facebook-likes gewoon gekocht kunnen worden, een goede en betrouwbare coach?

1. Wat verwacht je?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Wil je iemand die je helpt om af te vallen, dan zul je een andere coach nodig hebben dan wanneer je last hebt van slapeloosheid. Vraag jezelf eens af wat je verwacht te bereiken. Wil je inzicht krijgen, iets leren, een doel bereiken of een probleem oplossen. Is het op professioneel gebied of voor persoonlijke ontwikkeling? Als je dit voor jezelf helder hebt, kan je coach ook duidelijk aangeven of hij of zij aan deze verwachtingen kan voldoen.

 

2. Is een coach voldoende?

Heb je een coach nodig, of wil je eigenlijk een therapeut? Soms is het verschil niet helemaal duidelijk. Over het algemeen genomen helpt een coach je in het nu. Je loopt nu tegen een probleem aan en de coach helpt je met datgeen je nodig hebt om nu verder te kunnen. Bij effectieve coaching zijn dan ook vaak maar enkele consulten nodig om het verschil te maken. Bij therapie wordt er als het ware in een diepere laag gewerkt. De onderliggende oorzaak van het probleem word opgespoord. Bij therapie word juist deze onderliggende oorzaak aangepakt zodat het probleem in de toekomst niet meer terug zal komen. Het traject voor therapie is daarom vaak intensiever.

 

3. Achtergrond en geloof

De meeste coaches volgen een bepaalde methode of denkwijze. Vaak staat deze beschreven op de website of folder en anders zou je contact op kunnen nemen om dit na te vragen. Het is fijn wanneer de methode van je coach aansluit bij jouw belevingswereld, anders kan dit de communicatie lastiger maken. Een coach welke werkt vanuit het gereformeerde geloof zal er op sommige vlakken andere ideeën op nahouden dan een coach die werkt vanuit een spirituele invalshoek. Het hoeft elkaar niet in de weg te staan, maar als je toch kan kiezen, kies dan een benadering die bij jouw als persoon past.

 

4. Kosten

De kosten voor een coach kunnen uiteenlopen van tientallen tot meer dan honderd euro per uur. Coaches die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging kunnen in bepaalde gevallen gedeeltelijk vergoed worden wanneer je aanvullend verzekerd bent. Lang niet alle goede coaches schrijven zich in bij de beroepsvereniging omdat deals tussen verschillende verzekeraars jaarlijks veranderen. Vaak gaan de kosten van een consult omhoog wanneer je lid bent van een beroepsvereniging, maar krijgen maar weinig van de cliënten de kosten vergoed. Verder hangen de kosten ook samen met de ervaring en het vakgebied. Coaches die in het bedrijfsleven werken zijn vaak duurder dan voor persoonlijke ontwikkeling. Beknibbel niet te snel op de kosten van een consult. Als je naar de fysio of tandarts moet, ga je ook liever naar een goede. Laat je keus daarom niet alleen afhangen van de kosten.

 

5. Volg je gevoel, altijd!!

Met enige regelmaat spreek ik mensen die bij een coach of therapeut zitten waar ze eigenlijk niet zoveel vertrouwen in hebben, of waarbij geen klik is. Mijn advies, stop er dan mee en zoek een ander. Als je denkt dat iemand je niet kan helpen, heeft het geen zin om toch door te zetten. Je bent dan niet open en eerlijk naar je coach. Dit betekend echter niet dat coaching altijd leuk is. Een goede coach zal zeker ook zere plekken raken en confronterend zijn. Maar dit is nodig om het doel te kunnen bereiken. Je eerste gevoel klopt altijd. Dus heb je na het eerste gesprek geen goed gevoel, ga dan niet met deze coach verder!

 

Er zijn nog genoeg andere sleutels in de stapel...