Als je dochter ineens vrouw is...

Gepubliceerd op 19 november 2018 om 00:01

Iedere ouder weet dat het moment komt en het komt altijd veel te snel en blabla cliché. En dan zit je op een ochtend aan je kopje thee terwijl er een vogeltje voorbij vliegt en denk je ‘KAK, het is zover! Mijn kleine meid is een vrouw geworden en binnenkort  moet ik me gaan bedenken wat de regels zijn over seks en wat als… OMG Drama!!’.

Praat

Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat kinderen weten wat hen te wachten staat in de puberteit. Hierdoor zijn ze voorbereid en kunnen ze de veranderingen van hun lichaam veel beter een plekje geven. Ze snappen het beter en voelen zich zekerder van zichzelf. Als een meisje 5 jaar is kan je nog best wegkomen als ouder met de Jip en Janneke versie van het baby’s krijgen. Maar als ze een jaar of 10 is, is het best een goed moment om te vertellen hoe het echt zit. Als ze ouder worden kun je het gesprek van het eigen lichaam verschuiven naar het vrijen met een ander. Bovendien laat je nu als ouder zien dat ze met je over dit soort dingen kunnen praten. Dit maakt het voor je kind ook makkelijker om naar jou toe te komen wanneer ze ergens tegenaan lopen. Een goed voorbeeld doet immers volgen.

Ze weten het niet beter!

Sommige ouders denken dat kinderen van elkaar en van internet eigenlijk alles al leren wat ze moeten weten. Ze komen ineen thuis met vieze woorden dus je gaat ervanuit dat ze de betekenis dan daarvan ook weten.  Dit is niet zo! Grappig trouwens dat we dingen die met seksualiteit te maken hebben vaak vieze woorden noemen… Het is vaak toch ook een beetje een ongemakkelijk onderwerp voor ouders en kinderen. Toch, ondanks alle protest vinden ze het fijn als je ze verteld hoe het echt zit. En dat gegiebel is na 5 minuten weg, echt waar. Het is best handig voor een meisje om te weten dat ze 3 gaatjes heeft en waar die allemaal voor dienen. Of dat ze weten dat je echt niet zwanger kan worden van een vieze toiletbril. Dit leren ze ook op school, maar dan pas als ze biologie hebben in de tweede of derde klas.  Dan zijn de meeste kinderen hun lichamelijke veranderingen al voorbij.

Ieuw bloed!

Het moment dat je als meisje ongesteld word, gaan menstrueren, is een bijzonder moment. Onze generatie heeft vooral geleerd om het vies te vinden, te verstoppen en vooral niet over te praten. Toch is het een essentieel onderdeel van het vrouw zijn. Het is niet ongebruikelijk dat meisjes zich schamen als ze voor het eerst ongesteld worden, of zelfs denken dat ze ernstig ziek zijn. Als veel vriendinnen al wel ongesteld zijn is dit vaak al wat vertrouwder. Toch blijft het de transitie van meisje naar vrouw. Vanaf dit moment draait ze mee in de cyclus net als alle vruchtbare vrouwen. Sta hier even bij stil. Schenk er als moeder aandacht aan. Maak er een speciaal moment van, iets bijzonders, niet iets vies.

Ja maar en seks dan?

Het blijft toch zo’n donkere wolk. Want ja de meeste ouders willen dat hun kind maar eigenlijk vooral de dochter verstandig met seksualiteit omgaat. Voor de een is dat geen intimiteit voor het huwelijk, terwijl de ander het liefst heeft dat het thuis gebeurt zodat ze weten met wie. Het is belangrijk om als ouder eens bij jezelf na te gaan wat jou regels zijn, ook al is het nog wat vroeg. Vraag je dan ook is af waarom je deze regels zou willen handhaven. Het uitleggen van deze regels aan je kind heeft veel meer effect dan gewoon te zeggen dat het niet mag. ‘Om daarom niet!’ is geen goede reden meer voor een puber.Daarnaast geloven sommige dat voorlichting geven gelijk staat aan het stimuleren van seks. Zo kreeg ik als docent ooit een ouder op de ouderavond die het niet goed vond dat ik de leerlingen had laten zien hoe een condoom werkt. Maar lieve ouder, je kind gaat seks hebben, hoe dan ook, ooit een keer. Dus voorlichting is belangrijk, ook al gebruiken ze de bewuste informatie pas over 10 of 20 jaar.

 

Daarnaast geeft het haar misschien wel net dat beetje zelfvertrouwen wat ervoor zorgt dat ze haar grenzen beter kan aangeven.