
Volle maan tussen 19 januari en 18 februari.
De dagen worden langzaam steeds wat lichter. Het is wel koud en guur nog, deze periode van het jaar. We kunnen nog sneeuw, ijs of zelfs een storm verwachten. Op de natuur heeft dit alles echter weinig vat. De bomen en struiken buigen hun kale takken mee in de wind en blijven er verder onberoerd onder. Ze zijn diep in de aarde geworteld. Wat niet meerjarig is, is al afgestorven en grotendeels verteerd.
Als we willen ervaren wat er nu in de natuur gebeurt, moeten we net als die bomen de diepte in. De IJsmaan is de overgang van de winterse rust en bezinning naar de eerste activiteiten die nu al noodzakelijk zijn, maar pas later hun vruchten zullen afwerpen. Hoewel onzichtbaar, roert zich in de natuur van alles onder de grond. Zaden zwellen op en vullen zich met water. Langzaam wordt het weer warmer. Vele ochtenden beginnen in een wolk van mist. Het is nu de tijd om het risico te nemen, om op avontuur te gaan. Durf je je kopje al boven de grond uit te steken? Is het al veilig en warm genoeg voor je?
We zijn in het donker, een prille zwangerschap van onze wensen en verlangens. Het nog zo klein is dat je het amper kan zien of voelen, maar de eerste energie begint te stromen. Net als zaden in de aarde in moeten om daar afgeschermd van kou en stormen in alle rust te kunnen ontkiemen, zo moeten ook onze plannen goed worden voorbereid. Diepgang is wat goede voorbereiding onderscheidt van haastige, op snelle resultaten gerichte handelingen. Neem de tijd om iets wat je het komende jaar op gang wilt zetten een goede basis te geven. Vaak is een rechte lijn niet de kortste weg tussen twee punten. Om te kunnen eten heeft het weinig zin graankorrels op je bord te leggen, hoewel ze daar uiteindelijk wel terecht moeten komen. Het lijkt omslachtig de korrels eerst in de grond te stoppen, maar toch is dat een noodzakelijke fase in de cyclus van zaaien en oogsten.
Daarnaast is dit ook de tijd om het verschil te voelen tussen wat jij wilt en wat het leven wil. Sommige dingen in je leven kun je niet veranderen, hoe hard je ook je best doet. Blijf je je dan tegen beter weten in verzetten of durf je de situatie, met alles wat daarbij hoort, te accepteren?
De boom die bij deze maan hoort is de lijsterbes. Over de lijsterbes zijn verschillende verhalen. Het hout van de lijsterbes is hard en wordt daarom gebruikt voor duimstokken, instrumenten en deurposten. Ook in de scheepsbouw wordt dit hout toegepast. De bessen van de lijsterbes zijn geschikt om wijn, jam of gelei van te maken. In het verleden werden de bessen ook wel gegeten, door er moes van te koken of ze in gedroogde vorm te bewaren voor schrale tijden. De bessen bevatten o.a. veel vitamine C en dat kan in de winter hard nodig zijn. In de volksgeneeskunde worden de gekookte of gedroogde bessen behalve als vitaminebron gebruikt als bloedstelpend, samentrekkend, urine uitdrijvend en laxerend middel.
Volgens sommige verhalen is de lijsterbes verbonden met de god Thor en zou hij beschermen tegen blikseminslag en noodweer. In andere verhalen wordt hij gekoppeld aan de Godin, door de witte bloemen en rode bessen. Vroeger werd er bij de voordeur een lijsterbes geplant om het huis te beschermen tegen heksen, of een kruis gemaakt van twee takjes lijsterbes, verbonden met een rode draad. Ook word de lijsterbes vaak gezien op kerkhoven, wat doet vermoeden dat de boom symbool staat voor dood en wedergeboorte. Het word gezien als een magische plant die zou kunnen ondersteunen bij divinatie en orakelen, omdat hij je in contact met het goddelijke zou brengen. Een staf van lijsterbes kan dan gebruikt worden om contact te maken met de Godin als je haar hulp op de een of andere manier nodig hebt of om haar te eren tijdens een ritueel of maanviering. De lijsterbes heeft bovenal te maken met divinatie in de breedste zin van het woord: een goddelijke wijsheid die alleen tot ons spreekt als we er open voor staan. Wijsheid komt niet aangewaaid; die moet je verwerven. De IJsmaan is een tijdstip bij uitstek om je daarop voor te bereiden.