De Sneeuwmaan

Volle maan tussen 19 februari en 19 maart.

 

Veel sneeuw is er rond deze tijd, in onze streken meestal niet meer te vinden, maar als deze maan vroeg valt, kan het landschap nog wel eens wit zijn. De natuur begint te ontwaken uit haar winterslaap. Het eerste zaad is gezaaid, maar verder is het nog veelal een kwestie van afwachten.

We gaan van de ijsmaan naar de sneeuwmaan en hoewel beide koud klinken is sneeuw toch al wat zachter dan ijs, het kan wat meer meebewegen, is wat losser, laat zich wat meer vormen.

 

Heb je het al gezien, buiten, dat de eerste bloembollen heel stoer hun blaadjes boven de grond uit steken? Sommige zelfs al met hun kopje. Sommige dagen is het warm en nat, andere dagen is het droog en koud. Hoewel het weer niet zo gek veel anders is als een maand geleden voelt het wel anders. Alsof je heel diep van binnen kunt voelen dat de lente eraan zit te komen. Hij is het nog niet maar hij komt eraan…

 

De komende tijd zal de wind de oude herfstbladeren weg waaien en zo ontstaat er ruimte voor de ontluikende natuur. Maak plaats voor het prille in jou. Misschien voel je de nieuwe plannen al een beetje borrelen, wensen voor het komende jaar, mogelijkheden die je aandacht vragen. Als de energie gaat toenemen willen we vaak van alles. Ik in ieder geval wel. Maar vaak lukt het niet om alles te doen wat we zouden willen, of misschien half, of misschien niet met de liefde en aandacht die je voor ogen had.

 

Als je ooit een moestuin hebt gehad, weet je dat niet alle zaden die je zaait ook daadwerkelijk uit zullen komen. Sommige hadden eigenlijk op een ander moment gezaaid moeten worden. Oopsie te ongeduldig :-) Andere hebben te weinig kiemkracht in zich. De kiemkracht en omstandigheden bepalen of een zaadje kan ontkiemen. Zo werkt dat ook met onze plannen en ideeën. Ze zullen alleen ontkiemen als de omstandigheden juist zijn en er voldoende kiemkracht is.

 

De boom die bij deze maan hoort is de es. Hij is een energetische grensbewaker in het bos. Zoals met meer bomen wordt ook de es enerzijds aan heksen toegeschreven, anderzijds als middel tegen heksen aangewend. Zo zou de steel van de heksenbezem van essenhout zijn gemaakt, maar zouden betoveringen met behulp van essenhout gebroken kunnen worden. \

In de Noordse mythologie was de es bekend als Yggdrasil, de magische boom die in de onderwereld was geworteld en met zijn takken tot in de Godenwereld reikte.Yggdrasil verbond de Hemelgod Odin met de Onderwereldgodin Wyrd en daartussen ontstond het rijk Midgard, dat wij kennen als de aarde. De drie wortels van Yggdrasil  zouden rijken naar verleden, heden en toekomst. De es maakt een verbinding tussen boven en beneden, tussen binnen en buiten, tussen geest en materie. Bij de es gaat het daarbij niet om de eenwording op zich, maar om wat hieruit voortkomt, de ontkieming van het nieuwe leven.

 

De graan-, fruit-, hooi- en andere oogsten zijn nog ver van ons verwijderd, maar ook in deze winterse tijden hebben we een symbool voor de herlevende kracht van de natuur, in de vorm van de gevleugelde zaden die, van groen naar geel kleurend, de hele winter aan de es blijven hangen. Tot ze in het voorjaar door de wind, over soms grote afstanden, worden meegevoerd om elders te ontkiemen of anders af te sterven. De es drukt daarmee de essentie van de Sneeuwmaan uit: tussen zaaien en ontkiemen ligt het moment waarop moet blijken of iets levensvatbaar is of niet.