Het innerlijk gezin

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 21:19

Het klinkt een beetje als familieopstellingen maar toch is het een ander concept. Waar bij familieopstellingen je daadwerkelijke familie een grote rol speelt, maak ik bij het werken met een innerlijk gezin gebruik van archetypen. Het mooie van het werken met een innerlijke gezin is dat dit allemaal in jou leeft en jij hier dus invloed op hebt en veranderingen in kunt aanbrengen die jou verder helpen. Ik zal eerst kort iets vertellen over de verschillende gezinsleden. Vervolgens kan ik iets vertellen over verschillende problemen die in het gezin kunnen ontstaan. Natuurlijk is alles was ik schrijf super gegeneraliseerd om ervoor te zorgen dat iedereen zich in deze lijnen kan vinden. Wat ik schrijf gaat niet zozeer om de woorden maar vooral over de energie dat het beeld in zich draagt.

Het meisje

Het innerlijk meisje is blij en vrolijk. Het liefst huppelt ze in een zijdezacht jurkje over een grasveld vol met bloemetjes. Ze blaast de pluizen van een paardenbloem de lucht in en kan helemaal opgaan in de pracht van de weg dwarrelende magie. Ze verwonderd zich over hoe magisch de wereld om haar heen is en kan hier volledig in opgaan. Ze staat volledig open voor de mensen om haar heen en wil ze graag helpen. Ze houd van gezelligheid, wil er graag bij horen en het liefst versmelt ze helemaal met alles en iedereen. Ze geeft zich volledig over en is vol vertrouwen. Als zij binnen het gezin verbinding vindt en zich begrepen en veilig voelt is ze vrij om helemaal haar kwetsbare zelf zijn.

Het jongetje

Eigenlijk is de innerlijke jongen in mijn gedachten kleiner dan de knul hier op het plaatje, maar de vibe klopt dus ik laat hem lekker zo staan.

De innerlijke jongen is de ontdekker, de avonturier. Hij is actief en stoer. Hij doet wat hij wil en heeft duizend ideeën. Dat niet al die ideeën even realistisch zijn is iets waar hij niet bij stil staat. Hij is immers nog een kind. Hij is enthousiast, heeft humor. Het kan hem niet zoveel schelen wat de wereld ervan vindt, hij is lekker eigenwijs. Hij bedenkt altijd een oplossing voor een moeilijke situatie en ziet nieuwe kansen. Als hij binnen het gezin zijn vrijheid krijgt en zijn lekker zichzelf kan zijn is hij helemaal blij. Wel heeft hij hierin begrenzing nodig als hij te wild of rebels wordt.

De vrouw

De innerlijke vrouw is de moeder van het gezin. Zij is warm en zorgzaam. Liefdevol kan zij mee stromen met situaties en de mensen om zich heen. Zij luistert naar haar gevoel en intuïtie. Sociale interactie is belangrijk voor haar, ze deelt haar emoties en leeft met de ander mee vanuit compassie. Ze is zorgzaam voor haar gezin en voor zichzelf. Ze laat los wat geen waarde meer heeft en accepteert wat ze niet kan veranderen.

 

De man

De innerlijke man is de basis van het gezin. Hij is krachtig, trotseert tegenslagen en gaat door totdat het doel bereikt is. Hij heeft zelfvertrouwen, is beheerst maar kan ook boos zijn als dat nodig is om zijn grenzen aan te geven. Hij is rustig, op de achtergrond aanwezig en neemt de verantwoordelijkheid. Hij bepaalt de koers, analyseert de voortgang en hakt de knopen door.

 

Hoe werkt dat dan?

Meestal is je innerlijk gezin redelijk in balans. De ene situatie neemt het ene gezinslid de overhand en in de andere situatie is het anders. Dat is juist de bedoeling. Op deze manier kun je in verschillende situaties gebruik maken van de verschillende talenten van je gezinsleden. Je zou ook wel kunnen zeggen dat een deel hiervan samenhangt met je karakter. Welke gezinsleden laat jij het meest zien? Wanneer je bijvoorbeeld een regenboog ziet in de lucht reageert elk gezinslid daar anders op.

Het meisje: ‘Waaauuuuwww mama kijk, een regenboog!’

De jongen: ‘Ik pak mijn fiets. Ik ga op zoek naar die pot met goud aan het einde van de regenboog!’

De vrouw: ‘Het is prachtig inderdaad, doe je wel voorzichtig met oversteken?’

De man: ‘Het is een optisch effect van de breking van licht, niets bijzonders.’

Welke reactie past het meest bij jou? Waarschijnlijk is dit afhankelijk van de situatie. Bij een regenboog kan het anders zijn als wanneer er vlam in de pan vliegt. Als je dan als verwonderd meisje blijft staan gaat het echt mis. Dan is een nuchtere inschatting van de situatie en oplossingsgerichtheid van de man meer dan welkom. 

 

Het wordt pas een probleem wanneer je geen gebruik kan maken van de talenten van een gezinslid op situaties dat dit nodig is. Zie je altijd de regenboog als een logisch natuurkundig verschijnsel, dan zal het lastig zijn van je leven te genieten. Kruip je het liefst onder je bed als het onweert, terwijl je weet dat er niets is om bang voor te zijn? Lach je om je problemen, dan kun je niet serieus werken aan een goede oplossing. De taken in je innerlijke gezin kloppen dan niet meer. Soms is er iemand buiten spel gezet en mag die niet meer mee doen. Of neemt iemand juist te veel taken op zich die helemaal niet daar horen. Wanneer een van de kinderen volwassen taken op zich nemen, zal er veel minder ruimte zijn om te dromen of te spelen. Tijdens het werken met het innerlijk gezin herstellen we het gezin zodat iedereen kan doen waar hij goed in is. Zo worden de leden van je gezin weer gelukkig. Ieder gezin heeft zijn eigen dynamiek en wanneer deze klopt, ben jij als totaalpersoon beter in balans. 

Wil je meer weten over dit innerlijke gezin? Arienne Klijn heeft een boek geschreven "Maak kennis met je innerlijke familie." Dit is zeker een aanrader voor wie kennis wil maken met zijn innerlijke gezin.