
Volle maan tussen 18 april en 7 mei.
Lekker he, die eerste warme dagen. Als de zon de kans krijgt straalt hij hartverwarmend maar toch zacht. De natuur is nu op zijn mooist. Overal gonst het van de levenskracht, de levenslust, de zin. De planten en dieren laten zich op hun mooist zien. De vogels lokken vrouwtjes met een prachtig lied. De heerlijk zoete geuren van de bloemen verleiden om te komen snoepen van de zoete plakkerige nectar. De hele natuur lijkt te pulseren van een seksueel geladen energie, de creatiekracht van de levensenergie. Durf jij deze levensenergie de komende maan ook door je heen te laten stromen? Je over te geven aan de passie en de controle los te laten? Durf jij te dromen en vanuit pure lust de creatie te laten ontstaan? Zonder dat je vooraf hoeft te bedenken waarheen en wat het moet worden...
De maan van het ontwaken staat in het teken van de cyclus van leven, dood en wedergeboorte, waarin vruchtbaarheid een onmisbare schakel is. Wat sterft keert terug naar de schoot van moeder aarde, waaruit het weer herboren zal worden. Het loslaten om mee te kunnen stromen is spannend. Laat me voor mezelf spreken. Ik vind het spannend. Mijn hoofd bedenkt altijd redenen om het niet te doen, mijn hart gaat kloppen in mijn borst en ik word er zenuwachtig van. Ik vind er van alles van als ik iets doe op gevoel en toch, als het me uiteindelijk lukt om dit alles los te laten wordt het meestal iets wat ik vooral niet had kunnen bedenken maar waar ik wel heel blij van word. Hoe is dat voor jou? Wat moet jij laten sterven om opnieuw geboren kunnen worden. Ben jij klaar om opnieuw te ontwaken, vol vitaliteit?
De boom die bij deze maan hoort is de wilg, die samen met de populier tot de wilgenfamilie, Salicaceae, behoort. Net als de els en de es zoekt de wilg het water op. Langs sloten en rivieren, in polders en laagveengebieden voelt de wilg zich thuis. Zelfs overstromingen kan deze boom goed verdragen.
De wilg is een goed symbool voor de hernieuwde levenskracht van de natuur omdat de wilg een snelle groeier is en de meeste soorten al te stekken zijn door een tak in de grond te steken. Wilgenhout is vrij zacht, maar goed bestand tegen water, waardoor het zeer geschikt is om klompen van te maken. Wilgentenen, de uitlopers van knotwilgen, worden gebruikt voor vlechtwerk om manden te maken. In de geneeskunde heeft de wilg een eeuwenoude traditie als koortswerend en kalmerend middel. Het werkzame bestanddeel is salicylzuur, dat als acetylsalicylzuur de wereld veroverde onder de handelsnaam aspirine.
Over de magische krachten van de wilg is gezegd dat ze de boom van het eeuwig leven en mysteriën zou zijn. Ze wordt geplaatst onder de heerschappij van de maan en het element water. Hoewel de wilg wordt gebruikt voor loutering en genezing, wordt deze ook in verband gebracht met de donkere kant van de maangodin en de dood. Maar ook liefde en vruchtbaarheid werden aan de wilg toegeschreven. Al deze verschillende verwijzingen tonen aan dat de wilg vanouds werd verbonden met de Grote Godin, in haar drie aspecten van Maagd, Moeder en Oude Vrouw. Het vruchtbaarheidsaspect van de wilg blijkt uit vele verhalen en volksgebruiken. Liefdesmagie, zegt men, wordt sterker als je er een staf van een wilgentak bij gebruikt. Geen wonder dat de wilg tegelijk ook een symbool voor ontrouw was.
De wilg heeft duidelijk te maken met vruchtbaarheid, wat past bij de in deze tijd gevierde meifeesten, maar tegelijk heeft de boom te maken met de dood. Deze associatie was in de Oudheid niet zo vreemd als ze dat in onze tijd is. Begraven worden werd in de prehistorie duidelijk gezien als een terugkeer naar de schoot van Moeder Aarde, waaruit men weer herboren zou worden. Liefde, dood en wedergeboorte waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Maan van het Ontwaken vieren we de hernieuwde levenskracht van de natuur en tegelijk de winter die we nu definitief achter ons laten. Met de Maan van de Dood kon het prille nieuwe leven nog gemakkelijk het onderspit delven. Tijdens de Maan van het Ontwaken is de wedergeboorte van het nieuwe leven een feit.