De Plantmaan

Volle maan tussen 16 juni en 15 juli.

 

We hebben dit jaar onze zaadjes al zorgvuldig uitgezocht. Ze gezaaid in de aarde, verzorgd opdat ze zouden groeien. We hebben de kleine kiemplantjes liefdevol beschermd en nu zijn ze zo groot en stevig dat we ze kunnen uitplanten op de juiste plek. Nu vinden ze hun definitieve bestemming. Kunnen ze dieper wortelen en nog steviger groeien opdat ze daar uiteindelijk vruchten zullen dragen. Wanneer jij je bestemming hebt gevonden kun je daar in alle rust tot volle wasdom komen en verder rijpen. In welke situaties heb jij je draai gevonden? Waar kun jij in lome traagheid vervallen?
Het is vaak de warmste tijd van het jaar. De zomerzon laat zich in al haar intensiteit zien, maar er ontstaan soms ook felle onweersbuien aan het eind van een hete dag. Alles getuigd van grote kracht. We zien in deze periode veel gele bloemen, net zoals het geel in het vuur en het geel van de zon op de tekeningen van kleine kinderen. Vuur is een spannend element. Het schept hoop, nieuw leven en veilige warmte, maar kan ook verbranden en onherstelbare schade aanrichten. Voel eens hoe is het met jou vuur is gesteld? Is het tijd om dit wat op te stoken of brand het zo vurig dat het indammen vereist opdat het niet alles verwoest onderweg? Hoe blijf jij meester over je eigen vuur?

 

Geen boom spreekt zo tot onze verbeelding als de eik, die bij de Plantmaan hoort. Deze koning van het woud is een langzame, maar gestadige groeier die meer dan duizend jaar oud kan worden en daarin alleen door de taxus wordt geèˆvenaard. Rond 1500 was een derde deel van Europa nog bedekt met eikenbossen. Er zijn in Nederland nog op verschillende plaatsen heilige eiken te vinden, meestal net buiten de dorpskern, of in een nabijgelegen heilig woud. Er zijn regelmatig beelden van Maria op mysterieuze wijzen verschenen in eiken. 

Ook speelt de eik een belangrijke rol bij Midzomerfeesten en de vuren die daarbij worden gebrand. In Midzomervieringen op de Britse eilanden werd traditioneel een kamp tussen twee strijders, de Oak King en de Holly King, georganiseerd, waarbij de Eikkoning dan sneuvelde en de Hulstkoning overwon. De Eikgod zorgt van Midwinter tot Midzomer ervoor dat de natuur herleeft en alles groeit en bloeit; de Hulstgod zorgt van Midzomer tot Midwinter ervoor dat de vegetatie afsterft en de natuur haar noodzakelijke rustperiode ingaat. Dit werd symbolisch weergegeven in deze strijd. De groeikracht van de eik drukt de essentie van de Plantmaan uit. Met midzomer is deze groeikracht op zijn sterkst. Na deze tijd wordt de groei minder en hoewel het graan nog staat te rijpen op de akkers, groeien de halmen niet meer zoals ze in het voorjaar gedaan hebben.